follow me

Saturday, April 17, 2010

Pengorbanan Mak & Abah...

Ape erti pengorbanan bg korg sume??? Pengorbanan bole di lihat dr pelbagai sudut..Contohnya, mak n abah kite sllu berkorban ape saje utk kite sume sbg anak..anak bg mereka adlah anugerah tuhan yg xterkira harganya..bukan mcm skrg..owg suke2 jer buang anak pas lahir..kalo dh tau benda ko wat tu salah jgn laa gatal2 wat..anak yg xberdosa tu plk mnjadik mangsa...ish2..Bodo laa owg yg camgitu..mnyusahkan sume owg jer..:PPPPPPP

Now ak dh nk abes diploma...pasni ak sambung dgree..hopefully for the future aku akan dapat keje yg bagus supaya bole balas sume pengorbanan mak n abah kat aku..walaupown ak xdpt ape yg aku nk dr mereka..tapii ak paham npe?? coz ak ade adik2 yg masih ditanggung oleh mereka..ak sbg akak sulung haruslah mngalah..ak xmintak pown ngn diorg..tapii ak cbe smpn wet sendiri utk dapatkannya..ak sedar ak bukan dr golongan yg berada..tapi ak bercita2 ingin bg mak n abah ape yg mereka nk dalam idop..so mulai skrg ak kna belajar utk merealisasikan sume tuh..insyallah....amin...

Bukan ak sorg jer memikirkan psal mak n abah..malah kawan2 ku jugak merasakannya..lg2 zaty..before ni dier ade cter kat aku..aku paham perasaan dier..n aku turut nges bersama dier..npe?? dier anak bongsu dr 4 adek beradek..sama ngn aku tapi perbezaan kami aku anak sulung n dier plk anak bongsu..ak sgt respect kat dier..dier anak bongsu tapii xnmpk pown dier mcm anak bongsu..dier sgt berdikari..baik kowt..dier terpk2..sempat x dier nk keje n bg mama n abah dier wet belanja dr hasil titik peluh dier sendiri..akak2 dier sume dh keje..n now bole tanggug mama n abah diorg..tapii zaty pk dier hanya mnggunakan wet tuh..ak rase dier xgnakn sgt pown wet tuh..aritu msa nk balik cni abah dier bg wet rm20..abah dier tnya ckp x??dier kata ckp jer abah..ika ade wet lg..Alhamdulillah dapat wet dr abah tuh..zaty pk dier ade wet pt so dier xnk mntk wet dr abah dier..jarak umo zaty ngn akak2 dier sgt jauh.. mama n abah dier dh tue n kdg2 sakit..tu yg zaty wiso..pak cik n mak cik... zaty syg sgt ngn mak cik n pak cik..dier seorg anak yg baik n bgs dlm sume keje..insyallah dier akan berjaya 1 ari nnt..so meaning kat cni..kite bersyukur laa ngn ape yg parents kite bg..cube pk balik duit hasil keje dier tggl bpe jer pas bayar bil air,api,tel,umah,kete n mcm2 lg laa..balance tggl kat dier ntah2 bpe jer..

Sem ni wat pertama kali ak xmntk wet kat mak ak kecuali nk g Langkawi aritu..ak mintak rm100 jer..coz ak tau tanggungan mak n abah bnyk lg..so aten xnk ssh kn mak n abah ngn perbelanjaan aten kat u..insyallah aten ckp sumenya..Alhamdulillah..Satu jer aten mintak kat mak n abah doakan aten berjaya 1 ari nanti supaya aten bole bg kesenangan kat mak n abah 1 ari nnt..aten sayang korg2 sangat2..huhuhu..

0 comments:

8share