follow me

Thursday, November 25, 2010

Angka 26!

Pada 23 November yg lepas ade 1 no maxis telah anta something ngn aku..tapii masa tu aku bca skaly imbas coz kepenatan..pastu arini aku ingin mengemas inbox message then aku terbaca semula messge tu semula....

"HATI-HATI ANGKA keramat 26'.....! 26 December 2004, Tsunami di Aceh. 26 mei 2006, Gempa di Yogja. 26 Jun 2009, Gempa di Tasikmalaya. 26 oktober 2010, Tsunami di Mentawai. 26 oktober 2010, Merapi Meletus. Ada apa dgn 26? Ternyata dalam Al-Quran surah ke 26(asy-syu'ara) yg di dlmnya tentang azab Allah."


Message sambungan dier xyah laa tulis yer..mcm biasa dier srh frwd coz itu adalah AMANAH! n xlh delete selagi xkirim ngn 7 orang tu (aku xsuke sbnrnya if msge camni..if msa tu owg yg dpt msge tu xde credit..aiyoo..if msge camni juz frwd seikhlas ati jelaa..xyah nk pksa2)

Ok! kembali ngn tajuk entry..Angka 26! Ok mari kita kupas satu persatu..cewaahhh..mmg btol laa ape yg terkandung dlm msge kat atas tu..pasal tarikh2 tersebut..tapi cbe tgk ianya berlaku di mana..so bg aku ni sbg Fenomena Tanggal 26 bg rakyat Indonesia!

1. Bencana Tsunami di Aceh 26 December 2006




Bencana ini bermula dengan gempa berskala 8,5 SR. Gempa itu dilanjutkan dengan Tsunami yang sangat dahsyat. Bahkan meluas sampai Sri Langka, India, Bangladesh, Malaysia, Maladewa dan Thailand. Bencana ini memukul bangsa Indonesia korban tewas mencapai lebih dari 100.000 jiwa. Ini merupakan slah satu bencana ter dahsyat yang pernah melanda Indonesia

2. Bencana Gempa Yogjakarta 26-27 mei 2006


Gempa sebesar 6,0 SR menggoncang Yogyakarta. Korban mencecah 3000 orang. Kalau dibandingkan dengan Aceh 2004 memang jauh berbeza, tetapi gempa ini juga menimbulkan impak yang cukup besar.

3. Bencana Gempa Tasikmalaya 26 jun 2009


Gempa yang bermagnitude 5,8 mw, dan mempunyai kedalaman 96,8 km mempunyai kekuatan 7,0 SR. Gempa ini menyebabkan banyak jumlah korban di daerah selatan.

4. Bencana Tsunami Mentawai 26 oktober 2010


Gempa sebesar 7,0 SR ini mengakibatkan tsunami hebat baru-baru ini. Meskipun belum tau jumlah korban, tetapi bencana ini sudah menyebabkan banyak mangsa yg terkorban, termasuk warga asing.

5. Bencana Gunung Merapi 26 oktober 2010




Bencana ini bermula pada pukul 17:00 (26 oktober). Sampai sekarang merapi belum berhenti meletus. Korban tewas diperkirakan lebih dari 100 jiwa termasuk salah satunya Mbah Marijan.

p/s: n di penghujung message yg aku dapat tu tulis sebegini pula Apa yg berlaku pd 26 November 2010 hari jumaat ini? Sekarang kan musim hujan..semoga hujan ini hanya laa sementara utk membasahi bumi..Janganlah berlaku banjir..amin.. :)

6 comments:

Izyan Nadiah said...

takotnye atean..beday yan kn 26hb erm :(

cik ateen said...

hmm..tulaa..if tuhan nk bg dugaan kat kita bila2 masa jer..
yan jgn takot yer..
xsume 26hb..
yannya befday 26hb april yer..
:)

Izyan Nadiah said...

ha'ah. :P
hehhee
takot lorh bce entry ni

cik ateen said...

aten lg takut tibe2 dapat msge tu..huhuhu..
n pastu dier ckp amanah plk tu kna frwrd kat 7 orang..
huhu

a k u y a n g k h i l a f said...

moge2 tiade pape yg tjd pade ary jumaat nie.... amin....

cik ateen said...

aimi:
amin....insyallah xde pe2..
huhu

8share