follow me

Monday, November 15, 2010

Sebastian Vettel the Youngest World Championship Formula One


Semalam Sebastian Vettel telah mencatatkan kemenangan sulungnya sebagai Juara Dunia Formula 1 2010..setelah berusaha sebanyak 19 pusingan utk musim ni..akhirnya penantiannya berbaloi semalam..b4 perlumbaan semalam kedudukan vettel 231 mata hanya di tempat ke-3 di belakang Alonso 246 mata n Webber 238 mata.. dengan ketinggalan 15 mata mmg imposible utk vettel marangkul kejuaraan dunia kecuali alonso terlibat dalam kemalangan or mendapat tempat ke-6 kebawah..


Namun semalam Vettel sgt bernaseb baek dgn memulakan perlumbaan di petak pertama, hamilton petak ke-2 dan Alonso petak ke-3..bila lampu merah menyala..Vettel memecut laju tanpa memandang ke belakang..Alonso plk jatuh tempat ke-4 di potong oleh Button..Strategy Alonso tidak menjadi di mana dier masuk pit di awal pusingan selepas mngikut webber msuk pit..di sebabkan dier msk pit awal..dier mngalami kesesakan lalu lintas di belakang rosberg n petrov! Aku berterima kasih kepada petrov krn tidak bg peluang lgsg Alonso utk meloloskan dirinya ke depan..Sehingga ke garisan penamat Alonso hanya mendapat tempat ke-7 dan Webber di tempat ke-8.. Manakala Vettel di tempat PERTAMA memungut mata penuh 25 mata jauh meninggalkan Alonso n Webber..Dengan itu Sebastian Vettel menjadi juara dunia termuda formula 1 dengan umurnya 23 tahun..6 bulan lbeyh mude dr Hamilton masa Hamilton jadik juara dunia tahun 2008..

More about Sebastian Vettel CLICK!

p/s: now every year Juara Dunia bertukar pemandu 2007- KIMI RAIKKONEN, 2008-LEWIS HAMILTON, 2009-JENSON BUTTON, 2010-SEBASTIAN VETTEL, 2011-??????

2 comments:

Mohd Nasri Md. Nasir said...

lmpu merah mnyala trus pecut..hehe
btw thniah pd vettel..hahaha

cik ateen said...

hahaha...
lampu merah mnyala dier terus memecut..
:)

8share