follow me

Friday, December 24, 2010

Tanam kan Minat Kepada LIBRARY!!

Library?? ape itu library?? haha! xkn laa xtau kn..library adalah tempat yg penuh dengan ilmu iaitu BUKU! semalam tibe2 aku nampak kawan aku NUR HIDAYAH post something kat Facebook dier..n post tu mcm aku pernah baca dulu..xde laa dulu sgt tahun 2010 ni jugak laa..haha!! tapii thanks laa kat dier..coz ingat kn aku pasal ni! pasal ape? meh aku shared ngn korg..dulu xlh shared coz still kat Puncak Perdana! mls update blog! hehe

korg percaya x ade rak buku sepanjang 153 batu iaitu bersamaan 246km atau jarak dari kl ke cameron highland! korg bayangkan~ berapa panjang rak ni! haha! wujud taw! ini adalah kerana lambakan buku kat Perpustakaan Bodleian Universiti Oxford yang terlalu banyak sehingga tidak ade ruang lagi untuk menyimpannya..bagi mengelakkan lambakan beribu-ribu buku yangKURANG DI BACA di simpan di luar perpustakaan dan sesetengahnya di simpan di dalam bekas lombong garam di Cheshire.

Masalah ini telah diselesaikan dengan pembinaan Book Storage Facilities (BSF) di Swindon. Bagunan ini berharga GBP 26 juta dan boleh menampung 8.4 juta buku dan di jangka dapat menampung lambakan buku baru bagi 20 tahun akan datang..seperti yg saya bgau kat atas..BSF mempunyai rangkaian rak buku sepanjang 153 batu iaitu bersamaan 246km atau jarak dari kl ke cameron highland! Ianya seluas 13 ekar dan di bina di atas sebidang tanah yang membolehkan BSF di besarkan untuk keperluan masa hadapan.

Mesti korg pelik camne if diorg simpan buku di luar perpustkaan dan camne kita nk baca kn?
Buku yang di simpan kat sini sume buku yang kurang popular atau kurang di baca..macam saya cakap kat atas tu..if korg nak buku tu jugak Perpustakaan Bodleian gerenti if korg punya buku di failkan pukul 10 pagi. Buku itu akan di hantar ke rumah si peminjam selewat2nya jam 3 petang. ni dh macam homes direct service laa..kn skrg user makin malas ke library..so now korg order jelaa..then buku tu akan di hantar ke rumah anda! delivery tu! hehe..terbaek kowt service ni! korg bygkan diorg nk kna search Millions of books.




If dalam Malaysia ni..rase design library yang paling cantik pown adalah Library Universiti Teknologi Petronas! tapi kat sini dier xsebut library tapi IRC...tau x IRC tu ape?? INFORMATION RESOURCE CENTER! actually sama jela..adek beradek dengan LIBRARY jugak! hehe..



More pic Libaray UTP! CLICK HERE!

p/s:Saya adalah student Libray Science! saya kena tanamkan minat kepada LIBRARY! ni major saya! n minor SYSTEM! korg ahli2 group ku! jom g wat research kat UTP! hehe!

sumber asal : Daily Mail

10 comments:

nur hidayah said...

yeah.. aku teringin nk g UTP nih
cantek giler library
sangat smart..cool abes!

btw, oxford tu da kire gudang buku kut..
kemain lagi ber kilometer
nk abeskan jalan tgk buku kene bercamping dlm tuh

a k u y a n g k h i l a f said...

hbt2..ske2..aq tgk gmbr je dh ske..ahahhahaah

aisya said...

seumur hidup berkampung dalam library tu pun belum tentu lagi boleh habiskan semua buku yang ade..

=)

dudut said...

perlu perlu perlu ~
nama pon budak DIIM.
haihh =='
ahahah

cik ateen said...

@nur hidayah
hahaha..
nnt ko jelaa..
jalan2 kat sane..
design lib ni mmg hebat! tapi malangnya..orang2 kat Malaysia lom pndai appreciate library..
huhu..
bukan setakat campaign..if buku yg kita nk tu kat hujung rak..kna naek kete pg amek..pastu singgah rnr skaly..hahaha!

cik ateen said...

@a k u y a n g k h i l a f
hahaha! hebat kn!
kita kna cbe tanam minat kita kepada library laa aimi...
insyallah minat tu akan dtg ckit demi ckit..
hehehe..

cik ateen said...

@aisya
hahahaha!
btol tu! gler laa nk berkampung kat sana baca buku jer..
tu mmg btol2 ilmu penuh di dada tu..
hehehe

cik ateen said...

@dudut
hehehe..
yeah!! btol tu! idop DIIM!
omg! kak aten rindu laa time2 dip dlu..
huhuhu

My Bloggie ! said...

adoiii library lahhh :D tempat lepaking yg besttt. haha

cik ateen said...

@My Bloggie !
hahaha!
tu mmg btol laa..
tempat dier sejuk!
if lepak ngn kawan mmg besh..
tapi malangnya xlh wat bising..
hahaha!

8share