follow me

Sunday, December 26, 2010

Who is Library Science???


Salam satu Malaysia! Hari ini aku dah xtau nak update ape??hahaha!! otak dah mula kekurangan idea! ade idea tapii xtau nak cakap ape..ok! baru2 ni aku saja2 laa search Youtube tentang Library Science..coz saja nk tau lebih mendalam tentang Library Science! korg tau x? aku terperanjat! & xsangka ape yang aku telah jumpe! pada mulanya aku xpaham ape laa video tu cakap! then aku search kat Facebook! btol2 bosan laa that time! sampai xde keje pg search course sendiri kat utube n facebook! haha! OK before aku bgau ape yang aku jumpe pasal Library Science kat utube & facebook meh aku bagitau apa itu Library Science!


Aku sekarang tengah menyambung pelajaran dalam Bachelor of Science in Information Studies (Hons) (Library and Information Management) or nama pendek dier Library Science! Ok definisi mudah bagi library science ni senang jer iaitu ILMU PERPUSTAKAAN! mesti bila dengar Library or Perpustakaan automatik korg mesti fikir tempat itu adalah sangat boring! keje sebagai Librarian or Pustakawan yang duduk kat kaunter cop cop buku! uruskan pemulangan & pinjaman buku kn? haha! if korg fikir camtu sebenarnya korg salah! sama sekali salah! tu bukan librarian tu namanya staff library yang membantu di bahagian kaunter!

Selain definisi dier sebagai ilmu perpustakaan.. Program yang aku amek ni fokus dengan kerja2 yang berkaitan dengan Library management dan maklumat yang ade dalam organisasi library atau information center itu! nama lain bagi library ialah information center iaitu pusat sumber. Program yang aku amek ini juga menyediakan latihan kepada ktorg dengan kemahiran dan kebolehan dalam library management, ICT information literacy, information storage. kesemua skill ini harus ada pada diri seorang librarian untuk memudahkan pemprosesan buku dan seterusnya menyenangkan users untuk mendapatkan buku sama ada dari segi manual or computerized! haaa! korg paham x? aku rase korg lom clear sgt kn! ok aku bgau contoh2 career yang bakal ktorg pegang librarians (wajib!), library executives, info. specialist, info consultant, info.officer,abstractor,indexer,bibliographic compiler..etc! ktorg xsemestinya hanya kerja di bidang ktorg ni..ktorg bole keje lain gak! insyallah apply jer kerja ape2 mst dapat!



korg tgk video kat atas ni! mula2 aku xpaham taw! lepas tgk kat facebook aku faham..kenapa video ni tunjuk alat2 muzik sume tu! haha! mmg aku tahu course aku ni memang ramai berupaya menjadik artis! coz sume minat muzik! ada gak artis2 yang sebenarnya datang dari course ktorg..cuma xnk ngaku jer! haha!

Library Science jugak adalah seorang musician! atau adalah sebuah band! haha! macam xpercaya pulak ade band ni! hehe!

Untuk lihat diorg sila ke Facebook diorg..kat cni aku tgk ade 2 mutual friends..iaitu Hunny Diew and Abs Abu Bakar Suleiman(lecturer aku kowt!) diorg pown ade website sendiri sila Klik Sini!

p/s: hahaha! entry ini untuk menaikkan semangat aku amek library science as major aku! hope korg yang sama dengan aku bole sama2 terus semangat belajar in library science!

2 comments:

iamzulfadli said...

library science? kahkahkahkahkah

Salam singgah dari Sisiberbeza ; kini perisa coklat

cik ateen said...

@iamzulfadli
hahahaha!
awak gelak!
mmg wujud kowt nama band lib. science tu..hahaha!

8share