follow me

Monday, June 13, 2011

Hukum Menyebut OMG!






Salam satu Malaysia! Hari ini saya nak share satu article yang bertajuk Hukum Menyebut OMG! seperti yang kita ketahui sekarang...zaman sekarang suka menyebut perkataan2 yang singkat dan hot or glamour seperti AAK (Ada Aku Kesah), WHATEVER~~(jangan lupa dengan gaya tangan sekali, MOJ! (Mak Ok Jew~), n paling penting yang nak di bincangkan hari ini adalah OMG! iaitu OH MY GOD! ape yang korang paham dengan maksud ayat ini..sudah semestinya korang jawab maksud dier OH TUHAN KU kn?? ok betol laa tu..Seperti yang anda lihat dan baca dalam article di atas! perkataan OMG ada hukumnya tersendiri apabila menyebutnya..Perkataan Ya Allah adalah berbeza dengan OH MY GOD!

Menurut Datuk Dr. Mashitah Ibrahim:
"God sama sekali tidak boleh diterjemahkan sebagai Allah. Dari segi bahasa God hanyalah Tuhan. Dalam bahasa Arab Tuhan adalah Rab. Perkataan Tuhan boleh dikata jamakkan dan ada jantina seperti God dan Goddess. Berbeza dengan kalimah Allah, ia mengandungi makna Tauhid di dalamnya. Tiada dua atau tiga hanyalah Esa dan satu."

Sumber: Di share oleh sahabat di Facebook! (Jaa) & Di sini

p/s: Rajin2 just klik ni ok!

4 comments:

Marya Hana . said...

alamak, kita tak boleh sebot OMG lagi.. thanks 4 ur info! :)

cik ateen said...

@Marya Hana .
no prob marya..
sharing is caring..
:)

ainulaqma said...

terbaek la mak~
thnx :)

cik ateen said...

@ainulaqma
no prob anak..
:)

8share