follow me

Tuesday, August 2, 2011

Diari Ramadhan ATEN Bahagian 1!

Salam satu Malaysia! Cewah! title entry xleh bla..bajet betol..bajet macam citer upin ipin laa..TERSENTUH HATI bhgn 1~~ hahaha:P ape macam 1st puasa korang?? meh share kat sini..aku pown nak share kat blog ni..sape sudi baca terima kasih!

Aku bangun sahur pukul 5am! mak kejut..aten!! yany!! bangun!! sahur!! 2, 3 kali di paggil baru kami bangun~~ hehe..then jalan terhuyung-hayang pergi ke dapur..dengan rambut dah mcm hantu kak limah balik umah versi pergi ke dapur nak sahur..hahaha..then duduk..mata lelap separuh..coz nk cekidout makan ape..ehehe..so sahur semalam aku makan NASI GORENG + TEH PANAS! pas aku siap makan! aku orang 1st siap! terus msk bilik semula..tadah tangan sambil niat puasa..pastu gentel2 bantal busuk..tonyoh ke hidung tidur semula Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz~~

Ok! sambung citer..ceciter ceciter~~ tiba2!! KRING!!!!!!!!!!!!!!!!!!(ala2) alarm aku bunyi kol 7am! adoiii ngntoknya~~nak xnk! aku kena bangun gak kena keje lorh~ni masuk bulan ke-2 aku keje kat kilang telur tu~~kol 7.50am aku strt merempit pg ke kilang~~ jauh! tapi aku rempit..5 minit dh leh sampai.. sampai sane dh get ready laa nk kutip telur..hohohoho! korang mesti nak tau cmne cara aku bekerja kan?? meh aku citer melalui gambar pulak!

rempit2!! dengan motor oren tu! hahaha:P

ni papan telur! pagi2 sampai kena amek bungkusan papan telur ni bukak then susun kat tepi..nnt senang nak amek!

Ni adalah mesin untuk kita letak telur2 yang ada untuk di asingkan ikut gred! yang ni mesin dari Japan! 1 lagi mesin dari German!

Contoh: Konon model! tu are chat sedang menyusun telur di atas mesin tu..(are chat ni bdk yg keje sama2 ngn aku sbg kerani cctv di eco-shop bln 6 aritu..dier follow keje kat cni gak)

dah susun telur atas mesin tu..nanti dier akan bergolek2 then bergerak dan jatuh ikut gred masing2...korang tau x?? telur ade gred apew?? meh aku bgau ade gred AA,A,B,C,D,E,F! banyak kn~~so lepas telur jatuh..tangan macam lipas kudung pungut telur tersebut dan di susun dalam papan telur tersebut..

Lepas korang dh pungut telur..korang kena angkat then susun kat atas papan seperti pic di atas! setiap gred lorong laen2..ni sikit..sebenarnya sehari aku susun telur dalam 50-70 ribu mungkin~~ tu baru sorg..ade 8 pemungut telur..ayam kat sane xpenat ke ari2 bertelur! hahaha..sampai aku nk muntah tengok lori bawak turun telur yang berlemon-lemon juta billion~~ hahaha..ober pulak aku!

Ok korang dah lihat kan camne cara aku berkerja...so korang rase ape dugaan aku sepanjang aku keje masa puasa ni..huhu..nak tau ape dier..scroll bawah ckit..hehe..

Dugaan 1st day Puasa!

1. Pagi dah sakit perut..sampai ke petang~~
2. 8am-11am: cool lagi~~
3. 12pm- 1pm: still cool lagi~~
4. 1pm-3pm: YA ALLAH!! penat dan dahaganya diri ku ini~~(Cuaca di luar panas)
5. 3pm-3.15pm: rehat time~~( ah saw pekerja vietnam urut badan aku..sodap~~)
3.15pm-5pm: energy semakin merosot~ xterdaya dh! rase nk pengsan..
*kenapa aku penat SEBAB aku berkerja BERDIRI selama 8 JAM!*

Balik keje kol 5pm aku terus merempit balik rumah..mandi! solat! baring2 jap! kol 6pm pergi jumpe anak kat umah atok~~ hehe:P


kol 7.30pm berbuka pose~~ nikmatnya~~ aku banyak minom air jer..sebab aku sangat kehausan dari tempat keje..lapar x walaupown aku dah membuang lebih dr 5 kali~~

Ok abes citer..jom tido! jap lagi nak bangun sahur lagi~~ :)

p/s: Hope esok sehingga aku berhenti aku dapat bertahan! dan sentiasa bersemangat untuk kerja :)

4 comments:

nad143 :) said...

rupe nya mak keje pungut + susun telur ye..haha :)

aimi adilah said...

akk nk beli telur ayam gred z ade x??

=D

cik ateen said...

@nad143 :)
yer anak..mak dah bgau kat entry mak yang pasal berhenti kerja tu..
hehehe..

cik ateen said...

@aimi adilah
huh! xde..ade sampai F jer..tapi if ko nk..ade 1 jenis telur unik..
aku bg dier telur z..ko mst xpernah tgk kn..telur tanpa kulit..mmg kuar2 dier xde kulit..hebat~~ nnt aku snap pic tu..hehe

8share