follow me

Friday, July 19, 2013

Penulis sebenar 'Nukilan Dayana'



Hye readers!
Jumpe lagi..
Lately asyik dengar pasal isu Alvivi & Ashraf Muslim jer kn??
Now kita fokus dengan isu Ashraf Muslim..
Alahai...
Kita sebagai wanita mesti akan rase sedih baca nukilan tu kn??
Termasuk laa diri ini.. walaupown blom kawen.. tapi i feel it! sakit wooo.. dan ade sebab npe aku rase..
Nukilan tu mula tersebar di FB, Instagram, blog dan sosial network yang lain..
Tapi tahukah anda dari mane dtgnya nukilan tersebut...
Hari ini baru aku tahu siapakah penulis sebenar nukilan dayana ni..
Inilah sumber asalnya...


Tengok laa zaman sekarang ni.. cepatkan semua benda nak tersebar..
Dah namanya social network.. manusia yang cipta..pasti ade kelebihan n kekurangannya..
Takde benda yang xkantoi kalo guna social network ni..
Manusia memang bagus menggunakan konsep knowledge sharing..
Sampai kadang2 over boleh mencipta konterversi..
Tak kesah laa artis ker.. retis ker.. org biasa ker.. skrg sume nk kejar konterversi kowt..
Dah laa skrg ni bulan puasa.. cukup2 lah mengaibkan org oiii...
Aku selalu nasihatkan org.. hati2 dengan namanya social network ni..
xkesah laa.. FB, Wasap, We Chat, LINE, viber.. sume laaa.. mcm2 dh kn..
hebat manusia hebat!
Tapi sume tu dikawal oleh siapa?? data tu sume tersimpan ktne??
Tahukah anda??
Always berhati2 rakan2 ku..
Aku pown bole tahu sikit demi sikit pasal social network ni walaupown bukan aku yang cipta..


Pengajaran dari kisah Nukilan dayana ni adalah jangan sebarkan sesuatu sesuka hati tanpa cite dr mna sumbernya..
tak payah sampai nak buat citation MLA OR APA..
Juz btau amek dr mne dan siapa penulis asalnya.. itu sudah memadai..

Sumber: Mrs Anuar

0 comments:

8share